31
aug.

Sisteme de iluminat inteligent pentru casa ta

Probabil că, atunci când te gândești la noua ta casă, lumina nu este una dintre preocupările tale principale. Cu toate acestea, ea este foarte importantă pentru ambientul locuinței tale și poate schimba aspectul acesteia. Tocmai de aceea, atunci când decizi o casă inteligentă, ne asigurăm că vei avea și un sistem de iluminat inteligent.

 

Importanța unui sistem de iluminat inteligent

iluminat inteligent direct de pe tableta
Controlează totul de pe tabletă sau telefon

Sigur, te poți întreba care sunt avantajele unui sistem de iluminat inteligent. Acestea sunt multiple și pornesc de la un confort sporit, până la setarea ambianței din fiecare cameră. Casele inteligente integrează sisteme de iluminat la fel de performante, pe care le poți controla de pe telefon, tabletă sau laptop. Astfel, ai puterea de a controla fiecare colț al casei direct de pe canapea sau din orice colț al lumii. De asemenea, vei putea seta intensitatea luminii și chiar culorile pe care vrei să le emită becurile din fiecare cameră.

Un alt avantaj este acela că sistemele de iluminat inteligent care respectă standardul KNX îți oferă posibilitatea de a crea scenarii. Dacă vrei o cameră-cinema, poți seta un scenariu care să închidă becurile și să deschidă televizorul sau proiectorul. În bucătărie, poți seta ca luminile să arate într-un anumit fel atunci când faci mâncarea. Apoi, poți seta un alt scenariu, pentru atunci când luați masa în familie. Cu alte cuvinte, ai controlul asupra fiecărui corp de iluminat din casă.

Un sistem de iluminat inteligent îți oferă posibilitatea ca luminile să se adapteze în mod automat acțiunilor tale. Sistemele KNX utilizează senzori de prezență și de lumină, conectate printr-un sistem bus, care le permite să comunice între ele. Astfel, poți alege ca lumina să își reducă intensitatea și chiar să se oprească atunci când există suficientă lumină naturală. De asemenea, jaluzelele pot fi controlate prin intermediul aceleiași aplicații, ajutând astfel la setarea ambianței generale.

 

Aplicații pentru sistemul de iluminat inteligent

Controlul luminii din cadrul locuinței te poate ajuta să economisești până la 50% din costurile energiei pentru un sistem tradițional. Acest lucru este posibil prin oprirea corpurilor de iluminat din zonele neocupate, sau din camerele răsfățate din belșug de soare. Nu va mai trebui să îți faci griji despre becul pe care l-ai uitat aprins atunci când ai plecat la muncă, acesta se va stinge automat atunci când nu mai este detectată mișcare. Mai mult, vei putea vedea ce becuri sunt aprinse în aplicația specială.

panou control iluminat inteligent
Panou de control manual

Un sistem de iluminat inteligent te ajută să păstrezi un aspect îngrijit al casei. În mod tradițional, fiecare bec are nevoie de propriul întrerupător pentru a fi controlat. Cu ajutorul sistemelor inteligente, vei putea să integrezi toate dispozitivele dintr-o cameră într-un singur panou de control. Senzorii inteligenți vor simplifica și mai mult controlul surselor de lumină, prin automatizarea unor acțiuni ce erau responsabilitatea ta.

Vei putea controla fiecare colț al casei direct de pe telefonul mobil. Să ne imaginăm următorul scenariu: este ora de culcare pentru copii, însă din camera lor se aud chicoteli. Folosind aplicația dedicată casei tale, vei putea să vezi dacă becurile din camera lor sunt deschise. Le vei putea stinge tot cu ajutorul telefonului, iar copiii vor înțelege că e timpul să meargă la somn. O altă situație în care un sistem de iluminat inteligent este avantajos este dată de vizionarea unui film. Pregătirea unei astfel de activități este, de obicei, obositoare: trebuie să deschizi TV-ul sau proiectorul, să închizi fiecare bec din cameră, să tragi jaluzelele. Cu ajutorul sistemului inteligent, o singură apăsare de buton va face toate acestea în locul tău.

iluminat inteligent camera pentru filme
Camera ta devine cinema în câteva secunde

Nu-i așa că sună bine? Dacă ai început să realizezi câte avantaje îți oferă o casă inteligentă și crezi că poate fi o alegere potrivită pentru tine, contactează-ne. Vom discuta despre ceea ce îți dorești și îți putem oferi mai multe detalii.