Case inteligente: cum poți economisi energie
Deși tehnologiile evoluează atât de repede și majoritatea dintre noi suntem conștienți de aceste transformări, casele inteligente sunt considerate încă un subiect futurist, departe de a fi realitate. Adevărul este că, de fapt, aceste tipuri de locuințe au devenit tot mai comune și oferă beneficii variate, de la designul ergonomic la siguranță sporită și un consum mai scăzut de energie. Am vorbit și noi, într-un articol anterior, despre aceste aspecte, motiv pentru care astăzi vom trata o tematică mai specifică, anume consumul de energie al unei case inteligente.
Energia electrică ne este necesară zi de zi și, uneori, nici nu realizăm cât de dependenți am devenit de această resursă. Dar energia este, în același timp, costisitoare: în fiecare lună trebuie să plătim facturi consistente în schimbul a ceea ce consumăm. Tocmai de aceea, casele inteligente își propun ca, pe lângă caracterul modern pe care îl îndeplinesc, să ajute și la economisirea energiei și reducerea costurilor. Pentru proiectele noastre, am ales să utilizăm sisteme de automatizare ce respectă standardul internațional KNX, astfel încât casa ta să respecte cele mai ridicate standarde. Cu ajutorul acestora, acoperim principalele modalități de eficientizare energetică, anume măsurarea, optimizarea consumului de energie și sustenabilizarea performanței.
Cum economisești energie prin intermediul unei case inteligente?
Un prim pas pentru economii la factura de energie este realizat încă din faza de proiectare a unei case inteligente. Cu ajutorul unor programe de software speciale, putem crea un design optimizat pentru instalația electrică, prin crearea unor scenarii de utilizare, precum și prin analiza diverselor componente în funcție de eficiența acestora. Aceste acțiuni te pot ajuta să reduci atât costurile pentru implementarea instalației, cât și consumul de energie.
Economii substanțiale pot fi realizate și prin montarea unor dispozitive speciale în cadrul instalației electrice. Acestea pot fi utilizate pentru a monitoriza, dar și pentru a controla întregul sistem și garantează o eficiență sporită a instalației electrice prin faptul că îți oferă o imagine de ansamblu asupra dispozitivelor care consumă și te poate ajuta să le oprești pe cele care nu îți sunt necesare.
Spre exemplu, în cazul unei case inteligente, sarcinile neprioritare pot fi deconectate în mod automat pentru o anumită perioadă de timp. Acest lucru ajută la prevenirea unei suprasarcini, dar și la evitarea consumului de energie în timpul orelor de vârf. Alte acțiuni pe care sistemele KNX le fac posibile sunt filtrarea armonicelor, dar și transferarea către un generator pentru perioadele specifice când costurile sunt mai mari. Astfel, vei putea controla mult mai eficient întreaga instalație electrică și, să nu uităm, datele vor fi disponibile chiar pe telefonul sau laptopul tău, oferindu-ți astfel confort. Un alt avantaj al sistemelor inteligente KNX este reprezentat de faptul că acestea sunt customizabile: ele pot fi extinse, dar și reconstruite în orice moment, în funcție de necesitățile casei tale.
Dacă te întrebi cum este posibil ca o casă să funcționeze în mod inteligent, soluția stă în „comunicarea” dintre dispozitivele pe care le deții. În mod convențional, aceasta este realizată prin intermediul unei topologii de tip stea prin intermediul căreia fiecare circuit este conectat individual la un panou central de distribuție ce controlează întregul sistem prin intermediul unor contactoare sau relee de comutare.
Sistemul bus KNX pe care îl utilizăm la proiectarea unei case inteligente este, în schimb, mult mai complex și, totodată, mai eficient. În cazul acestuia, toți senzorii și dispozitivele de acționare sunt conectate printr-un cablu special care le permite acestora să comunice între ele. De exemplu, senzorii de prezență și mișcare pot transmite informații către sistemul de iluminat, astfel încât becurile se vor deschide automat atunci când ești în preajmă. Aceeași senzori ar putea să comunice și către termostatul din cameră, astfel încât atunci când nu este nimeni acasă, căldura se poate opri în mod automat.
Poate că o casă inteligentă îți pare o investiție majoră, însă experiența noastră și a partenerilor noștri îți garantează faptul că este o investiție fiabilă, care te va ajuta să economisești mai mult decât ți-ai putea imagina. Automatizarea sistemelor de căldură, iluminare și ventilație, precum și posibilitatea de a controla dispozitivele din fiecare cameră reprezintă tehnologii pot reduce consumul de energie aproape la jumătate.